Monday, March 14, 2016

Ongezond leven in Antwerpen, met of zonder leefloon

Het leefloon is een financiële tegemoetkoming aan minvermogenden in België. Ook statenlozen of erkende vluchtelingen kunnen in aanmerking komen voor een leefloon. Meerderjarige Belgen hebben zeker recht op een leefloon in België, in theorie toch. In de praktijk is dat anders. In Antwerpen bijvoorbeeld is het steeds moeilijker aan het worden om steun van het OCMW te verkrijgen, dat heb ik zelf mogen ondervinden. Ben je zoals ik al enige tijd 100% arbeidsongeschikt, met een doktersattest dat je daarbij kon voorleggen? Ook dat is geen piste voor een Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn steun. 
Het OCMW Antwerpen zet ook volop aan tot solliciteren, of je nu volledig arbeidsongeschikt bent of niet, tijdelijk of eventueel niet tijdelijk. Alles is nu eenmaal tijdelijk (of niet tijdelijk). En ook: 'De OCMW's hebben tot doel elke persoon in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid (art. 1 OCMW-wet).' Tot op welke leeftijd? Met welke conditie van gezondheid of ziekte? Wat met dure medicatie en dure medische onderzoeken? En wat met de niet-erkende vluchtelingen bijvoorbeeld?
In Antwerpen hebben we nu een burgemeester die weinig of niets met de menselijke gezondheid inzit. Dat is al sinds mensenheugenis niet meer gebeurd. Ook met de eigen gezondheid is N-VA burgemeester Bart De Wever te weinig bezig. Dat werd me in 2014 nog eens duidelijk toen in de media verscheen dat De Wever longproblemen had. Longproblemen?! Hij woonde aan de drukste baan van Deurne, dat kon in elk geval geen goede lucht zijn. Bovendien woonde hij niet ver van de Antwerpse Ring. En hij had toch geld genoeg om te verhuizen? Bart De Wever woonde en woont op een plek die tot de meest luchtvervuilde plekken van Antwerpen behoort. Maar hoezo dan 'longproblemen'? Het ging in februari 2014 om een virale infectie op de hartzak, die zich bovendien had verdergezet op de longen en de lever.
Een basisinkomen hoeft geen garantie te zijn op een gezonder leven. Maar met het idee volwaardig basinkomen iets constructief doen, leidt misschien wel tot minder stress, minder burn-outs, minder ongezond woon-werkverkeer en minder ongezonde werkomstandigheden omdat men die dan gemakkelijker kan vermijden.

No comments:

Post a Comment