Friday, March 25, 2016

Het openklappen van de laptops

Iemand liet me vandaag het volgende weten: "ik vrees wel dat als het zogenaamde basisinkomen er komt, het amper genoeg zal zijn om te overleven, zeker als de N-VA erover mee beslist." Maar het hangt er van af waar en voor wie allemaal natuurlijk, bijvoorbeeld in één regio of verschillende landen of wereldwijd. Een basisinkomen van 1 euro per maand wereldwijd en voor iedereen zou al heel wat armoede in de armste landen kunnen verzachten.
Het voordeel van een maatschappelijk debat over een invoering van het basisinkomen is veelzijdig. Dat de idee basisinkomen aan populariteit wint heeft veel te maken met de manier waarop we met cultuur omgaan. Met cultuur verspreiden valt vaak nog moeilijk geld te verdienen in het digitaal tijdperk. Een mens hoeft maar zijn of haar laptop open te klappen en de cultuur valt voor het oprapen, thuis en vanuit je luie zetel de beste of zeldzaamste vormen van cultuur beleven is steeds minder een probleem. Wie van het cultuur verspreiden wil leven zal wel eens twee keer nadenken eerst. Het is allesbehalve evident en het vereist regelmatig de nodige compromissen en inzet.
Met schrijven en publiceren heb ik al veel mensen bereikt. Mijn nieuwe blog over het basisinkomen had in geen tijd 700 pageviews, al mijn blogs samen hebben in totaal al bijna 60000 pageviews, en ook schreef ik veel voor andere websites, tijdschriften of brochures. Heb ik daar geld mee verdiend? Zo goed als geen eigenlijk. Kon ik er meer mee verdiend hebben? Ja, maar dat had de nodige inzet en compromissen vereist, het schrijven had bijvoorbeeld minder intellectueel en meer volksopvoedend kunnen zijn, minder politiek en meer literair, of meer gericht op het verschijnen in grotere media.
In de wereld van kunstenaars, schrijvers, muzikanten en andere creatieve zielen kijkt men met lede ogen aan wat het openklappen van de laptops allemaal doet voor de inkomsten van de culturele wereld. Of beter gezegd: niet doet. Wie creatief wil blijven heeft echter vaak nood aan een vrij zorgeloos leven, miserie kan dodelijk zijn voor de creativiteit. Een klein basisinkomen om op terug te vallen in nood, kan daarom als zeer heilzaam ervaren worden door diegenen die vooral creatief uit de hoek willen komen. We kunnen gaan voor een klein of groot basisinkomen, in één regio of wereldwijd, voorwaardelijk of onvoorwaardelijk, volwaardig of te klein. Het basisinkomen kan er zijn in vele vormen, maar als praktijk heeft het jammer genoeg nog niet veel potten gebroken. In landen als Finland, Nederland, Zwitserland, Griekenland, Canada en sinds kort ook Japan komt er meer beleidsruimte voor de idee basisinkomen. In theorie toch, in de praktijk veel minder en eigenlijk bijna zo goed als niets over het algemeen, maar alle begin is moeilijk. Voor wanneer meer ruimte voor de idee basisinkomen in België?

No comments:

Post a Comment