Thursday, March 17, 2016

Begrotingsgat? Gwendolyn vertrouwt op de langdurig zieken

'Open Vld wil extra besparen op langdurig zieken', dat meldt De Morgen vandaag. In de zoektocht naar geld om het onverwacht grote gat in de begroting te dichten, kijkt de partij daarvoor naar de activering van langdurig zieken. Open Vld voorzitster Gwendolyn Rutten doet inderdaad soms wat denken aan Margaret Thatcher, en niet alleen qua uiterlijk.

"We zitten daar met een kostenstijging van 8 miljard. Dat is niet houdbaar", zegt Gwendolyn Rutten. En ook: "Wij willen niet de hakbijl in de uitkeringen zetten, maar de bonden en werkgevers voor hun verantwoordelijkheid stellen. Het kan niet dat de belastingbetaler blijft opdraaien voor het aan de kant schuiven van ­oudere werknemers. Al wie poten en oren heeft, moet aan de slag." Hoezo, ze wil met haar partij niet de hakbijl in de uitkeringen zetten? De Open Vld heeft daar altijd al de hakbijl in willen zetten, voorloper PVV ook. Een kostenstijging van 8 miljard euro is niet verwonderlijk in een economisch systeem dat op hol geslagen is en in sneltempo meer burn-outs en ziekten veroorzaakt. Bovendien: alles is duurder geworden, zeker dingen als wonen en gemotoriseerd vervoer. En er is een snel stijgende bevolkingsgroei in België.

Langdurig zieken zijn altijd al voorname slachtoffers van vermarkting en het industrieel kapitalistisch systeem geweest. Dat verergerde onder andere in de jaren dertig en veertig, toen een belangrijk deel van het grootkapitaal in het Westen voor fascisme en nazisme koos. Echt ultrarechts was men vaak pas indien men ook mee kon neerkijken op de zieken en andersvaliden. 'Het recht van de sterkste' moest immers gelden, alsof het een natuurwet betrof. Ook wie op de vlucht was voor oorlog, maar ziek, te jong, te oud of andersvalide was, moest vaak het eerst het gelag betalen. 
Als ik denk aan de huidige situatie in Syrië, dan zeg ik: het is niet de geschiedenis die zichzelf steeds herhaalt, het zijn de mensen die steeds weer dezelfde fouten maken. De kans is klein maar als ik Gwendolyn Rutten binnenkort tegen het lijf loop, dan zeg ik aan haar: als u wat meer in de populariteitspolls wil scoren moet u wat minder op Margaret Thatcher en Bart De Wever proberen te lijken, u bent immers dokter Maggie De Block niet.

No comments:

Post a Comment