Saturday, April 2, 2016

De grote opkuis van Liesbeth en Jan

11.232 huurders van sociale woningen verdienen te veel. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Wonen ­Liesbeth Homans. Ja, Liesbeth, van de Nutteloos-Vlaamse Actiepartij. 541 huurders verdienen jaarlijks zelfs meer dan 70.000 euro netto. 
Euh.. "ze verdienen te veel"? Je belast dan die mensen hun inkomens gewoon zo hoog dat ze niet te veel verdienen, toch? Hun huurcontract verbreken gaat niet volgens Liesbeth. "Maar de nieuwe contracten worden tijdelijk." Tegen 1 januari moet de wetgeving over de nieuwe - tijdelijke - contracten rond zijn. Ja, zo kan ik het ook. Is dat dan de kracht van verandering waar Nogal-Vlaamse Arrivisten tijdens de eigen verkiezingscampagne zo prat op gingen?
Het aantal huurders dat boven de maximumgrens van 35.298 euro zit, stijgt jaar na jaar en zo'n 7,5% van de sociale huurders heeft een inkomen boven de maximumgrenzen. Waar is plots die grote kracht van change naartoe? Volgens Liesbeth zijn veel sociale huurders met een te hoog ­inkomen "historisch" te verklaren: "ze vallen onder een oude ­regelgeving. Vóór de jaren 90 werd niet zo nauwgezet toegekeken." Zou historicus en partijgenoot Bart De Wever haar dat ingefluisterd hebben? Dat het historisch te verklaren is? Vóór de jaren 90 was ook Liesbeth te jong om in te kunnen grijpen, en haar partij bestond nog niet, dat is dan de onderliggende boodschap? 
Immobilisme in het beleid heet dat, rond de pot draaien in plaats van een actief beleid te voeren. Geen sociale woningen bijbouwen, niet te veel huursubsidies geven, de armoede als een kanker laten voortwoekeren. "We gaan het daar in Molenbeek opkuisen," zei Liesbeth haar partijgenoot Jan Jambon niet lang geleden. Grote Jan, ook al een minister geworden. Opkuisen, want in de armere wijken van Molenbeek heeft rijke oliestaat Saoedi-Arabië immers te veel impact. Alleen wil de N-VA dat niet gezegd hebben. Slecht voor de Belgische economie zou het zijn om dat te zeggen, want slecht voor de handelsrelaties in het Midden-Oosten en zo. 
Weet je wat slecht is voor de Belgische economie? Alles in het teken van de markt zetten, de kop in het zand steken, sommige oorzaken van de oorlog met IS onder de mat vegen, meelopen in het economische verhaal van de Europese Unie, het Thatcherisme van de Britse Conservatieven verVlaamsen, de sociale ethiek weggommen uit het economische denken.

No comments:

Post a Comment