Saturday, April 16, 2016

Jobs, jobs, jobs en werk, werk, werk

Er zijn steeds meer jobs die niet voltijds maar deeltijds zijn. Een interessant fenomeen is dat daar niet zoveel om gemord wordt. Nochtans komen er minder sociale rechten te kijken bij de deeltijdse jobs: minder loon, minder recht op sociale zekerheid na ontslag of bij het op pensioen gaan. Dat er zo weinig om gemord wordt heeft veel te maken met de aard van het werk nu. Voltijdse jobs zijn soms enorm stresserend geworden. Het is moeilijk voltijds werken vol te houden in een steeds complexer wordende en dus moeilijker te begrijpen wereld. Bijleren over die wereld doe je meestal niet tijdens die werkuren maar na de werkuren, als je er de fut nog voor hebt tenminste. Het is een wereld ook waar het computerschermen hebben op de werkvloer steeds meer ingang vindt, en waar competitiviteit op de markt vaak het belangrijkste is voor de werkgever. Die competitiviteit zorgt voor extra werklast: time is money.
In België is het aantal werknemers dat "vier vijfde" werkt meer dan verdubbeld. Het is echter niet omdat men minder uren werkt dat het werk ook lichter wordt, dat is enkel indien het te leveren werk tijdens die uren ook even groot blijft of kleiner wordt. Als een werknemer een taak verricht op 4 uur in plaats van op 5 uur tijd kost het die werkgever minder: hij of zij moet de werknemer immers maar voor 4 uur werk betalen in plaats van voor 5 uur. Daarom heeft een werkgever vaak graag dat de werknemer zichzelf haast tijdens het geleverde werk, liefst met een groot concentratievermogen en een optimale fysieke of mentale gezondheid, want ook belemmeringen of fouten op de werkvloer kunnen de werkgever geld kosten.

Uit een enquête van de federale overheidsdienst Economie blijkt dit:
* In 1999 waren er in België 29.000 mannen met een deeltijds contract van 70-90 procent werken, in 2015 waren dat er 95.000. Bij de vrouwen was er ruim een verdubbeling van 180.000 naar 370.000.
* In 1999 waren er in België 51.000 mannen met een deeltijds contract  van 40-60 procent werken, in 2015 waren dat er 81.000. Bij de vrouwen was er een lichte stijging van 308.000 tot 354.000. 

Ook de deeltijdse jobs van 10-30 procent werken zitten in de lift. Een steeds groter aantal mensen die ik ken combineren bovendien regelmatig jobs: deeltijdse interimjobs met flexibele werktijden bijvoorbeeld.




No comments:

Post a Comment