Wednesday, April 13, 2016

Een democratische lente?

Ik heb enkele dagen niks geschreven voor deze blog. Intussen wordt Nuit Debout, de beweging  voor meer democratie en sociale rechtvaardigheid, steeds bekender. De VRT bracht zelfs een korte televisiereportage over het fenomeen. Want als het in Parijs regent, dan druppelt het in Brussel. In de VS groeit de verontwaardiging over het gebrek aan echte democratie in het land, en daarmee ook het protest, onder de naam Democratic Spring vooral.
Rutger Bregman, de Nederlandse jonge arbeidsfilosoof, heeft een boek klaar dat vertaald werd in het Engels. In zijn land stevent men af op een bespreking in het parlement over het onvoorwaardelijk basisinkomen. Bregman schreef gisteren: "In de afgelopen maanden is de aandacht voor het basisinkomen wereldwijd geëxplodeerd. Finland heeft een groot experiment aangekondigd, in juni is het referendum in Zwitserland en het lijkt erop dat op 1 januari 2017 de eerste Nederlandse experimenten van start kunnen gaan.
Het wordt, kortom, hoog tijd dat het basisinkomen ook op de agenda komt van de Tweede Kamer."

Het burgerinitiatief Basisinkomen 2018 heeft nu al meer dan 30.000 handtekeningen verzameld. Nog een kleine 10.000 en het basisinkomen zal besproken moeten worden in Den Haag. Een burgerinitiatief is een democratisch middel om een onderwerp direct op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Bij minimaal 40.000 handtekeningen zal de Nederlandse Tweede Kamer het voorstel in behandeling nemen en er ook over stemmen. 
Frans Kerver is één van de ambassadeurs van dit burgerinitiatief voor een basisinkomen. Hij schrijft: "Zijn we elkaars concurrenten (competitiemodel) of geloven we in samenwerking en lotsverbondenheid. Hoe voorkomen we dat steeds grotere groepen mensen onder het bestaansminimum duiken? Eerlijk delen, iets wat vrijwel iedereen in zijn eigen kring automatisch doet, zonder bij na te denken, onvoorwaardelijk; hoe vertalen we dat naar regels en wetten in onze maatschappij? Als we iets willen, hebben we er ook wat voor over, denk ik. Er is geen tekort aan geld, het gaat altijd om de vraag hoe we het geld verdelen." Kerver werd de eerste Nederlander met een (gecrowdfund) volwaardig basisinkomen.
We zijn in het Westen klaar voor een democratische lente, want alles gaat maar achteruit: de klimaatopwarming en de aard van de arbeidsmoraal, het geweld in het nabije Midden-Oosten, het vluchtelingenbeleid en de verrechtsing in Europa, het uitpersen van vele mensen door onder andere fiscale fraude en flexibele arbeidsuren. Ben ik te pessimistisch? Misschien, maar wellicht ben ik gewoon realistischer geworden.

No comments:

Post a Comment